srijeda, 26. lipnja 2013.

Čajno drvo

Čajno drvo je biljka koja je već duže vrijeme u kozmetici, a i medicini. Nedavno se našlo i u mojem ormariću. :D
Naime, zašto me toliko privukla ova biljka je da ona poznatija kao australski čajevac.


Kao maleno drvo ili grm s igličastim listovima i žućkasto bijelim ili ljubičastim cvjetovima, samoniklo raste samo u Australiji. Dio je tradicije i najstarije povijesti Australije. Upotrebljavali su ga za liječenje rana, protiv i nakon uboda insekata te kod raznih infekcija.


Njegova antiseptička svojstva oduševila su i europske doseljenike koji su tijekom 19.st. naseljavali ovaj daleki kontinent. Dotad u glavnom nepoznato eterično ulje postaje prihvaćeno kao dezinficijens. 
Europa čajevac upoznaje tek u 20.st., ali odmah ga 
proglašava gotovo savršenim antiseptikom i lijekom za razne tegobe. 

Zanimljivo je da u 2. svjetskom ratu ulje čajnog drva bilo je sastavni dio torbice prve pomoći koje su tijekom ratnih operacija u tropskim krajevima nosili vojnici, a i služilo im je kao sredstvo za kožne bolesti.
Danas se eterično ulje čajnog drva osim u aromaterapiji upotrebljava i u lječničkim ambulantama, zubarstvu i veterini, ali isto tako i u proizvodnji sapuna, dezodoransa, dezificijensa i drugih proizvoda.

Aromaterapijska uporaba čajnog drva temelji se na njegovom antibakterijskom, antigljivičnom i antivirusnom djelovanju. Meni je postao jedan dio kućne prve pomoći. :)

U njezi kože primjenjuje se kao pomoć kod problema s aknama, problematičnom kožom, koprivnjačom, atletskim stopalom, prhutom te kod uboda insekata (primjerice ovih dosadnih komaraca :P), i kao sastojak kozmetičkih preparata za njegu masne kože. Ako imate suhu kožu ne upotrebljavajte ga jer on isušuje.

Čak se i preporučuje osjetljivim osobama čije su kronične bolesti povezane s emotivnim problemima i osjećajem krivnje.

Eterično ulje sigurno je za primjenu. Ali napravite "test" na koži kako bi bili sigurni da vam ulje odgovara.
Vrlo je važno čuvati ga u tamnom staklu.

Možete ga naći u ljekarnama, dm-u, a i u Oriflame-u.. (moram napomenuti kako čajevac koji nije kupljen u  Oriflame-u ima jako intenzivan miris, dok iz Oriflame-a ima još jedno svojstvo - ružmarin).







U Oriflame-u se sastoji od cijele kolekcije; gela za čišćenje, sapuna, eteričnog ulja, korektora, antibakterijske otopine za akne, kreme. Mene je kolekcija odmah osvojila.
Ponekad mi se na nosu i na bradi nakupe miteseri i dosta mi se počne mastiti T zona. Tako da moje riješenje je gel koji mi odmasti kožu, a da pritom ne isuši.














Sredstvo za čišćenje - gel, dolazi u plastičnoj ambalaži, 150ml za 49kn (zna biti na akciji, ovisno o katalogu ). Ukoliko imate masnu i problematičnu kožu ovo sredstvo je idealno za vas. Lagano se zapjeni i ne isušuje jako kožu. Umijte se sa mlakom vodom i kružnim pokretima nanesite gel te isperite ( pazite da ne dođe u kontakt s očima). Ekstrakt čajevca djelovati će antibakerijski na akne i očistiti pore, a ružmarin će vam smanjiti crvenilo i nježno će ukloniti višak masnoće.


Oriflame eterično ulje čajevca i ružmarina dolazi u maloj plastičnoj, tamnoj bočici, 10ml za 55kn ( trenutno je na akciji od 32,90kn ). Služi za čišćenje masne i nečiste kože lica. Možete dodati 2 kapi u svoju dnevnu kremu ili na vaticu nakapati par kapi pa direktno nanjeti na željeno mjesto ( na akne te izbjeći područje oko očiju ). Čišćenje lica sa uljem sprječava nastanak akni i kožnih nećistoća.

Može se koristiti na više načina, ja ga koristim tako da, kada mi je masno vlasište zbog stresa, sa šamponom dodam 2 kapi ulja čajevca te operem kosu i vlasište. Može se koristiti ako imate folikulitis na vlasištu- upala dlake i prhut. Samo pazite da vam ne dođe u oči.

Za masažu nogu isto možete dodati 3-5 kapi količini kreme za noge i izmasirati.
Također za uklanjanje neugodnog mirisa nakapati 10kapi u toplu vodu ( kupku za noge ).
Ova kupka služi za otklanjanje neugodnih gljivica između nožnih prstiju.

Čajevac također odstranjuje teške mirise u prostorijama.

Za zaštitu cvijeća od nametnika krpicom na koju je nanešeno nekoliko kapi ulja prebriati listove.

Komarci, krpelji i dr. nametnici ne podnose jaki miris ulja  čajevca. Te služi kao sredstvo za zaštitu od uboda insekata, ali i poslije uboda.

Hoćete li isprobati čajevac? Oriflame zaista ima divne proizvode od te biljke koja zaista pomaže u tretiranju masne, problematične i bolesne kože. Svakako vam savjetujem da morate imati nešto iz ove kolekcije ulja čajevca i ružmarina. ;)




Nema komentara:

Objavi komentar