subota, 15. lipnja 2013.

Štetni sastojci u kozmetici



Puno je razloga zašto koristiti prirodnu kozmetiku, a ne onu "kemijsku". Izborom prirodnih preparata koži ćemo omogućiti da razvije prirodne procese za boljim samoobnavljanjem, dok je korištenjem sintetičkih i kemijskih sirovina (umjetnih boja, parfema, konzervansa, emulgatora), što povećava mogućnost pojave negativnih promjena na koži, a i samim time promjene unutar kože, u našem organizmu.
Zato prije nego što vas proizvod privuče svojim izgledom i namjenom obratite pozornost na sastav toga proizvoda!


Pa počnimo (koji su to sastojci koji uzrokuju te promjene):

1. Naftni derivati - naftni derivati su kancerogeni, a u tu skupinu spadaju petrolatum i njegovi derivati (vazelin, parafin, mineralno ulje). Često dolaze u kozmetici poput dekorativne kozmetike, zaštitnim kremama i kremama za njegu beba. Najčešće nisu skupe. Koža ih odlično prihvaća, te sjajno njeguju kožu, ali čim ih prestanete koristiti koža nije više onako kako je bila i jednostavno počne vapiti za još!

2. Propylene glycol - ovo je jedan od sastojaka koji veže velike vode na sebe i ima veliku moć prodiranja u kožu, a nije tako skup. Upotrebljava se u dekorativnoj kozmetici, dezodoransima u spreju, losionima za bebe, vodicama za usta i proizvodim za samotamnjenje.

3. Formaldehid - jedna od najopasnija kemikalija, kancerogena je, a nalazi se u lakovima za nokte.

4. Parabeni - velika grupa kemijskih konzervansa. Smatraju se sigurnim, no neka istraživanja ih povezuju s karcinomom dojke (pazite kod dezodoransa, čitajte sastav). Na deklaracijama se pojavljuju methylparben, propylparben, znači uvijek je dio riječi parben. Koriste se u šamponima, regeneratorima, losionima, dezodoransima. Tako da potražite proizvode u kojima nema ovog sastojaka ili barem da je na kraju sastava.

5. Octyl methoxycinnamate- kemijski zaštitni faktor, smatra se sigurnim sastojkom. Prirodna alternativa ovom sastojku su mineralni pigmenti poput titan dioksida koji odbija sunčeve zrake od površine kože i ne upija se u nju.

6. Natrij lauryl sulfate- iritira kožu i oči, može uzrokovati pojavu suhe kože i ekcema. Dolazi često u šamponima, pjenušavim kupkama, kremama i pastama za zube.



Na slici su štetni sastojci koje možete pronaći u mnogim kozmetičkim preparatima.

Nadam se da sam vam bar na ovih par rečenica barem malo otvorila oči i da ćete sljedeći puta pri odabiru nekog proizvoda, okrenuti ga i pročitati malo bolje šta se to sve nalazi u njemu.
Za kraj  pogledajte jedan poučan video:



















2 komentara:

  1. Znači ništa od Eveline lakova jer sadrže formaldehid :/ Joj mislim da je jako teško u današnjem svijetu izbjegavati sve štetne sastojke, ali def treba gdje god se može. Super post :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako je, Eveline lakovi sadrže formaldehid. Ne treba pretjerivati sa time eventualno ako ideš negdje pa da su ti čvršći nokti.. Puno cura pretjeruje sa time da im nokti postanu čvršći mažu ih svaki dan sa Eveline. A i dosta oštećuje i kožicu oko noktiju... Istina ima ih svugdje, mnogi se zapravo nauče zdravo hraniti, a nemaju pojma šta sve stave na kožu..
    :)

    OdgovoriIzbriši